Dzisiaj zaprezentuję Państwu prosty przepis na
BIGOS słodko-kwaśny, przygotowany w proporcjach pół na pół z kapusty
słodkiej i kiszonej.
Jest to bardzo ciekawa alternatywa dla
tradycyjnego bigosu z kapusty kiszonej i jestem przekonany, że
przypadnie Państwu do gustu.
Składniki:
1/ Kapusta kiszona 1kg
2/ Kapusta słodka 1kg (1 nieduża główka)
3/ Puszka fasoli konserwowej
4/ Boczek surowy 0,3-0,4 kg
5/ Kiełbasa cienka (pół laski)
6/ Koncentrat pomidorowy 200g
7/ Przyprawa do bigosu (1 torebka)
8/ Kilka suszonych grzybów
9/ 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, sól
10/ Nieduża marchewka
Przygotowanie: Grzyby
zalewamy zimną wodą i pozostawiamy do namoczenia. Ścieramy marchewkę na
tarce i dodajemy do poszatkowanej kapusty słodkiej - gotujemy
(najlepiej w dużym garnku, aby po dodaniu następnych składników wszystko
nam się zmieściło). Kapustę kiszoną gotujemy oddzielnie (jeżeli jest
bardzo kwaśna, należy ją dwa razy odlać). W międzyczasie kroimy w kostkę
boczek i kiełbasę, po czym podsmażamy je na patelni. Po ugotowaniu
zmniejszamy płomień palnika i mieszamy obie kapusty (do dużego garnka ze
słodką kapustą dodajemy odlaną kapustę kwaszoną), do całości dodajemy
boczek, kiełbasę, liście laurowe, ziele angielskie oraz torebkę
przyprawy do bigosu i namoczone grzyby, dokładnie mieszamy. Po
wymieszaniu możemy dodać koncentrat pomidorowy i puszkę fasoli bez
zalewy (fasola konserwowa jest już ugotowana, dlatego dodajemy ją na
końcu), mieszamy ponownie i doprawiamy solą (nie stosować pieprzu, jest w
przyprawie do bigosu) - mamy gotową potrawę - Prawda, że łatwe?
Ciekawostka: Jeżeli garnek nam się mocno
przypali, to wystarczy wsypać do niego trochę proszku do prania, zalać
wodą i zagotować (proszki do prania posiadają znacznie silniejsze
detergenty - spalenizna łatwo odstaje)
Artykuł pochodzi z serwisu:
http://artelis.pl/artykuly/46958/bigos-slodkokwasny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz