Dzięki zamrożeniu produktów pozostają one zdatne do spożycia nawet przez kilka miesięcy.
Jaki typ pojemnika?
Najlepsze do
przechowywania żywności są pojemniki ze szkła i porcelany, ponieważ nie
wchodzą w reakcje z produktami spożywczymi. Przykryte lub szczelnie
zamknięte, nie pozwalają wyschnąć żywności. Równie dobrze sprawują się
pojemniki plastikowe, ale tylko te posiadające symbol kieliszka lub
widelca na denku. W metalowych nie należy przechowywać kwaśnych
produktów, ponieważ wchodzą one w groźne dla człowieka reakcje. Należy
także unikać zawijania w folię aluminiową produktów wilgotnych, gdyż
może ona przyspieszyć rozwój pleśni. W przypadku innego jedzenia
doskonale się sprawdza, bowiem nie przepuszcza powietrza i pary wodnej.
Jako zastępstwo dla folii, można użyć papieru spożywczego, który
idealnie nadaje się do przechowywania wędlin.
Przechowywanie wybranych produktów
Warzywa i owoce w
zdecydowanej większości należy przechowywać w lodówce, a konkretniej w
dolnej, plastikowej szafce. Te, które jeszcze dojrzewają, mające większą
trwałość, a zwłaszcza te, które powinny zostać zjedzone, najlepiej
ułożyć w koszu na owoce i postawić w zacienionym miejscu.
Tłuszcze, takie jak
masło, margaryna i smalec należy zamknąć w szklanym lub kamionkowym
pojemniku, który uchroni je przed przesiąknięciem innymi zapachami, co
zdarza się bardzo często. Olej i oliwa zachowują świeżość przez 2-3
miesiące, jeżeli są przechowywane w temperaturze 6-7°C.
Nabiał ma niestety bardzo
krótką datę ważności, sięgającą zaledwie kilku dni. Hermetycznie
zamknięte produkty nieco dłuższą, lecz je także należy przechowywać w
lodówce. Jaja są zdatne do spożycia nawet przez 1 miesiąc, jeżeli także
są ułożone na jednej ze specjalnej szafek chłodziarki. Jeszcze krócej od
nabiału świeżość zachowują ryby, które po 1-2 dniach nie nadają się do
zjedzenia. Wędzone wymagają pojemnika, który uchroni inne produkty
przed przesiąknięciem charakterystycznym zapachem. Podobnie jest z
konserwami, które można spożywać przez 2-3 dni od momentu otwarcia, ale
tylko wtedy, gdy zostaną przełożone do zamkniętego pojemnika i trzymane w
lodówce.
Najlepszym miejscem do przechowywania pieczywa są drewniane lub plastikowe chlebaki,
zapewniający dobry dostęp tlenu. Jeżeli niestety akurat jeszcze go nie
ma w wyposażeniu domu, można skorzystać z torby papierowej. Warto
pamiętać o tym, że niskie temperatury przyspieszają czerstwienie,
szybkie pleśnienie to natomiast skutek działalności wysokich temperatur.
Jeżeli jednak chleb zostanie szybko zamrożony w temperaturze poniżej
-10°C, procesy te zostają wstrzymane, a pieczywo po odmrożeniu nadal
będzie miało świeży smak i zapach.
Surowe mięso należy
zamknąć w szczelnym, specjalnie stworzonym do tego celu pojemniku i
zamknięte w lodówce i przechowywać w lodowce. Natomiast zawinięte w
foliową torebkę może pozostać w zamrażarce przez 2-3 miesiące.
Odpowiednia dbałość o
produkty spożywcze przedłuży ich datę ważności. To bardo ważne, bowiem
właśnie przez złe przechowywanie wiele produktów ląduje w koszu. Mięso,
dla którego zabito wiele zwierząt, owoce i wiele innych produktów muszą
się zmarnować. Można tego uniknąć stosując się do wyżej wymienionych
rad, co bezpośrednio przełoży się na zwiększenie ilości zaoszczędzonych
pieniędzy.
Artykuł pochodzi z serwisu:
http://artelis.pl/artykuly/39224/jak-przechowywac-zywnosc-by-dlugo-zachowala-swiezosc
http://artelis.pl/artykuly/39224/jak-przechowywac-zywnosc-by-dlugo-zachowala-swiezosc
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz