poniedziałek, 18 czerwca 2012

Zupy wegańskie cz. 1

Kilka przepisów na proste i zdrowe zupy wegańskie

Zupa Cebulowa.

Składniki:

Marchew , pietruszka , seler
4cebule
łyżka oleju

 pół szklanki mleka sojowego
łyżka mąki
bazylia , oregano , tymianek

Sposób przygotowania:

Zagotować wywar z warzyw. Cebulę , udusić na tłuszczu, zalać częścią wywaru i ugotować pod przykryciem, potem przetrzeć i połączyć z resztą wywaru. Zagęścić mąką z mlekiem sojowym, dodać zioła i zagotować. Podawać z grzankami.

Zupa fasolowa

Składniki:

puszka czerwonej fasoli
1 cebula , 2 ziemniaki
pół puszki kukurydzy
majeranek , bazylia , oregano
pieprz do smaku

Do wody dodać rozdrobnioną cebulę, ziemniaki, kukurydzę. Gdy ziemniaki się ugotują, dodać fasolę i zioła Przyprawić.
do smaku.

Zupa Pomidorowa na chłodno

Składniki:

sok pomidorowy
4 łyżki majonezu
1 cebula
pietruszka , koperek , szczypiorek , oregano , bazylia
sól , pieprz

Sok pomidorowy rozrobić z majonezem , dodać posiekaną cebulę, sól, przyprawy, pietruszkę , szczypiorek , oregano
oraz bazylię.

Zupa Czosnkowa.

Składniki:

kilka ząbków czosnku
łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki mąki
bazylia , lubczyk
sok z jednej cytryny

Pokrojony czosnek podsmażyć na oliwie, dodać mąkę, wymieszać, zalać wodą, dodać przyprawy (bazylia, lubczyk), gotować 20 minut, wolno wlać sok cytrynowy.Podawać z grzankami.

Smacznego !:)


 Artykuł pochodzi z serwisu:
http://artelis.pl/artykuly/573/zupy-weganskie-cz-1

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz