Nadwyżka soli w diecie prowadzi do poważnych schorzeń. Aby im
zapobiegać należy ograniczyć spożywanie soli i stosować sól Zdrowy
Wybór, która ma optymalny skład czyli zmniejszoną zawartość sodu a
zwiększoną zawartość potasu i magnezu.
Zjeść z kimś beczkę soli według Polskiego słownika przysłów
znaczy dobrze kogoś poznać. Powiedzenie to, pozornie metaforyczne, w
czasach kiedy powstało miało w sobie dużo prawdy. Kiedyś taka ilość soli
była praktycznie nieosiągalna, gdyż minerał ten, używany także jako
środek płatniczy, dostępny był tylko najbogatszym. Kiedyś. Dziś bowiem
przeciętny obywatel zjada beczkę soli rocznie. I nie jest to już beczka
przysłowiowa.
Solimy wszystko: od drobnych przekąsek po główne dania. Lubimy
przyprawiać, bo tak zostaliśmy wychowani i takie posiłki dostajemy w
restauracjach i barach. Każde dietetyczne danie wydaje się nam być bez
smaku. Jednak o ile pieprz i zioła nie czynią wielkiego spustoszenia w
naszym organizmie, wręcz przeciwnie, maja działanie dobroczynne, o tyle
sól ma wybitnie negatywny wpływ na nasze życie.
Popularna sól spożywcza składa się w 99% z chlorku sodu i jest uboga w
mikro- i makroelementy. Badania dowodzą, że zmniejszenie spożywania
soli pozytywnie wpływa na zredukowanie ciśnienia krwi. Spożywanie zbyt
dużej ilości soli może prowadzić do wielu dolegliwości: udaru mózgu,
wylewu, niewydolności krążenia, miażdżycy...czyli tak zwanych chorób
cywilizacyjnych, których przyczyna tkwi nie tylko w przyzwyczajeniach
żywieniowych, ale także w trybie życia. Praca przy komputerze, brak
czasu na aktywność fizyczną, palenie papierosów powoduje choroby
sercowo- naczyniowe. Nie każdy jednak wie, że nadużywanie soli sprzyja
także rozwojowi osteoporozy, chorób nerek i przewodu pokarmowego, co
związane jest z wypłukiwaniem przez sód magnezu i potasu oraz
zatrzymywaniem wody w organizmie, co skutkuje również obrzękami i
otyłością.
Co jednak zrobić, jeśli nie chcemy rezygnować z doprawionych potraw, słonych frytek i smacznych przekąsek?
Nie ma soli doskonałej. Jest jednak sól najbliższa ideałowi. To sól Zdrowy Wybór, produkt rekomendowany przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii w Zabrzu im. Prof. Zbigniewa Religi, wpisujący się też w akcję Chronię swój mózg i serce- mniej solę. Sól Zdrowy Wybór
to unikalny produkt o prawidłowych dla zdrowia proporcjach:
zmniejszonej zawartości sodu i zwiększonej zawartości potasu, magnezu
oraz jodu. Zachowuje smak tradycyjnej soli, ale używana zamiast niej
pozwoli chronić zdrowie Twoje i Twojej rodziny. Posiada najwyższą
jakość, wartość odżywczą, profilaktyczną i prozdrowotną. Wyróżniona
została przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii Certyfikatem Jakości jako
produkt spełniający najwyższe standardy oraz objęta została programem Siła Serca.
Dodatkowo, część dochodu ze sprzedaży soli przekazywane jest na budowę
systemu wspomagania serca dla dzieci, realizowaną przez Fundację Rozwoju
Kardiochirurgii.
Wybór soli o obniżonej zawartości sodu niesie więc ze sobą same korzyści. Nie tylko zdrowotne, ale także moralne. Sól Zdrowy Wybór pozwala cieszyć się tradycyjnym smakiem potraw i jednocześnie dbać o zdrowie. www.zdrowywybor.pl
Artykuł pochodzi z serwisu:
http://artelis.pl/artykuly/12415/sol-dla-sily-serca
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz