Składniki:
1/ cztery średnie ogórki kwaszone
2/ mała śmietana 18%
3/ pietruszka
4/ trzy marchewki
5/ pół selera
6/ sześć niedużych ziemniaków
7/ pęczek kopru, natka pietruszki
8/ dwa liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
9/ dwie łyżki mąki
10/ sól, pieprz
Przygotowanie:
Pietruszkę i selera kroimy w kostkę,
marchewkę w plasterki - zalewamy dwoma litrami wody i gotujemy. Dodajemy
liście laurowe i ziele angielskie. Kiedy warzywa są na wpół ugotowane,
dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. W międzyczasie ścieramy ogórki na
tarce z dużymi oczkami (opcjonalnie można ogórki pokroić w kostkę lub
cienkie plasterki). W następnym kroku podsmażamy ogórki na patelni z
odrobiną tłuszczu. Tak przygotowane ogórki dodajemy z posiekanym
koperkiem i natką pietruszki do wywaru i gotujemy jeszcze przez chwilę. W
następnym etapie będziemy zupę
zagęszczać, w tym celu mieszamy mąkę ze śmietaną w miseczce - dodajemy
2-3 łyżki gorącego wywaru (mieszamy) i wlewamy do garnka z zupą.
Pozostaje już tylko doprawić solą i pieprzem - Danie Gotowe!
Ciekawostka:
Zupie ogórkowej smak nadają oczywiście
ogórki, ale można je zastąpić samym kwaśnym sokiem z ogórków, a ogórki
wykorzystać w formie sałatki do drugiego dania. Pomysł dość ciekawy i
bardzo praktyczny, zwłaszcza gdy nie chce nam się tracić czasu na
krojenie ogórków i przygotowywanie surówki do drugiego dania oraz
ekonomiczny - nic się nie marnuje.
Artykuł pochodzi z serwisu:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz