Nie od dziś wiadomo, że wyciągi z ziół występujące czy to jako
ziołowe cukierki czy napoje, wywierają zbawienny wpływ na nasz organizm i
dzięki nim nasze zdrowie może się znacznie poprawić.
Ułatwiają one odkrztuszanie
gdy dopadnie nas kaszel, ponieważ mają działanie wykrztuśne, podnoszą
odporność oraz niejednokrotnie zastępują lub wspomagają w działaniu leki
przeciwdepresyjne.
Ziołolecznictwo znane jest ludziom od dawien dawna. Nasze babcie
w czasach gdy leki w aptekach były niedostępne dla przeciętnego
człowieka leczyły się właśnie ziołami. Współcześnie medycyna i przemysł
poszły jednak tak daleko do przodu, że zioła dostępne są nie tylko w
postaci naparów czy syropków na bazie spirytusu. Są firmy, które
specjalizują się w produkcji tego typu zdrowotnych słodyczy i
smakołyków. Dobrym przykładem są cukierki zawierające ekstrakty bądź
wyciągi z ziół takich jak melisa,
mięta czy szałwia można je z powodzeniem stosować jako zastępstwo
wyciągu roślinnego. Cukierki ziołowo potrafią zapewnić nie tylko spokój i
ukojenie skołatanych nerwów ale także ułatwiają trawienie i pomagają w
pozbyciu się nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowych. Nie bez powodu na
przestrzeni wieków wykształciła się fitoterapia- oddzielna gałąź
medycyny zajmująca się wiedzą o naturalnych lekach jakimi są wyciągi z
ziół. To właśnie teraz, gdy współczesne kobiety nie mają czasu na
parzenie i skrupulatne cedzenie ziół czy naparów, naprzeciw wychodzą nam
firmy, które dzięki zastosowaniu nowych technologii i dobrym pomysłom
zapewniają nam zioła w bardzo przystępnej postaci.
Należy również
pamiętać, że nie tylko ziołowe napary czy cukierki mają tego rodzaju
zbawienne właściwości. Posiadają je również wykorzystywane na co dzień
zioła kuchenne podczas gotowania. Zalicza się do nich bazylia, imbir,
kolendra, majeranek, mięta,
czy tymianek. Nie należy również zapominać jak ważne miejsce zajmuje
tutaj ocet ziołowy z powodzeniem wykorzystywany jako substancja
lecznicza.
Artykuł pochodzi z serwisu:
http://artelis.pl/artykuly/15583/kuchnia-od-kuchni-w-pigulce
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz