W polskiej tradycji kulinarnej barszcz czerwony i zupa grzybowa
przypisane są kolacji wigilijnej, tak samo jak żurek śniadaniu
wielkanocnemu. Tymczasem te wyjątkowo smaczne zupy z całą pewnością
zasługują na to, by częściej gościć na naszych stołach.
Ponieważ amatorów tych pyszności nie brakuje, najlepszym i wartym kulinarnej promocji przesłaniem, jest to, że barszcz czerwony i zupa grzybowa,
to dania nie tylko od święta! Wystarczy więc zmienić nastawienie,
wprowadzić nieco świeżości do kalendarza kulinarnego i cieszyć się
ulubionymi smakami przez cały rok.
Warto zastanowić się nad tym, jak ugotować zupę która zachwyci
smakiem i zaczaruje nasz dom cudownym aromatem grzybów leśnych i
warzyw... Najlepszą lekcją gotowania jest po prostu samodzielne
eksperymentowanie we własnej kuchni, bo chociaż większość gospodyń ma
swoje ulubione przepisy, według których powstają specjały o
charakterystycznym smaku, to nie wszystkie chętnie się nimi dzielą. Co
więcej, niektóre receptury przechodzą z pokolenia na pokolenie i są
objęte rodzinną tajemnicą! Tym samym, barszcz czerwony barszczowi bywa nierówny...
Rzeczywiście jest tak, że zupy które przygotowujemy niby z tych
samych składników, zdecydowanie różnią się od siebie smakiem, kolorem,
zapachem i konsystencją. Czasem sekret tkwi w przyprawach i ziołach,
czasem w dodatkach warzywnych, a jeszcze innym razem po prostu w
sposobie gotowania i łączenia poszczególnych składników. Jeśli na
przykład do zupy dodamy podpieczoną połówkę cebuli, to potrawa zyska
głębię smaku, którą trudno uzyskać w jakikolwiek inny sposób.
Dawniej gospodynie przypalały cebulę na żeliwnej płycie pieca, dziś
mamy z tym więcej kłopotu ale nie jest niemożliwe... Inna wskazówka,
która pozwala osiągnąć piękny kolor barszczu czerwonego,
polega na tym, by jednego utartego buraka dodać do garnka już na sam
koniec, gdy zupa jest ugotowana; wówczas warzywo puści sok i zabarwi
zupę piękną, intensywną czerwienią.
Dodatkowo barszcz czerwony można przygotować z białą
fasolą, połączenie buraków, fasoli i ziemniaków pozwala uzyskać
cudowny, rustykalny charakter potrawy, która jest idealnym daniem
obiadowym przez cały rok.
Artykuł pochodzi z serwisu:
http://artelis.pl/artykuly/44085/zupy-nie-tylko-od-swieta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz