Każdy z nas ma takie zestawy obiadowe, na wspomnienie których
pojawia się błogi uśmiech i natychmiastowa chęć zjedzenia czegoś
dobrego! Najczęściej nasze gusta kulinarne kształtują się w rodzinnym
domu gdzie smaki i zapachy przenikały się z poczuciem komfortu i
bezpieczeństwa, a także troską jaką otaczała nas mama.
Pewnie dlatego niedzielny obiad w większości polskich domów to rosół,
kotlet schabowy, kapusta zasmażana i gotowane ziemniaki. Co ciekawe,
chociaż zdarza się nam narzekać na monotonię cotygodniowego menu, to
jednak z niego nie rezygnujemy i pozostajemy wierni zarówno składnikom
dania głównego jak i dodatkom. Bo czy istnieje bardziej swojski zestaw
kulinarny?
Odpowiedzi na pytanie jaki dodatek jest najlepszy do tradycyjnego
polskiego obiadu, powinniśmy szukać w staropolskiej kuchni, a jeszcze
prościej w kuchni naszych babć i mam, których kuchnia pozbawiona była
tak popularnych dzisiaj wpływów śródziemnomorskich. Na przykład buraczki
z chrzanem są niezastąpione w duecie z kotletem mielonym lub pieczenią
rzymską, z kolei kapusta zasmażana jest
niejako przypisana do pary z panierowanym kotletem schabowym, tworząc z
nim danie niezwykle swojskie i smaczne zarazem. Natomiast nieco innych
dodatków wymagają delikatne mięsa drobiowe; jeśli nie chcemy rezygnować z
prostego charakteru potraw, to do kurczaka zamiast kapusty zasmażanej
można przygotować surówkę ze słodkiej kapusty z dodatkiem cebuli,
marchewki i majonezu lub sałatkę z kapusty pekińskiej i marchewki.
Gdy na obiad przyrządzamy kaczkę, to jako dodatek będą wskazane buraczki ale niekoniecznie buraczki z chrzanem;
raczej powinna to być sałatka z gotowanych buraków utartych na grubych
oczkach, a następnie połączonych z cebulą, jabłkiem i olejem. Do kaczki i
kurczaka bardzo dobrym dodatkiem będzie też czerwona kapusta zasmażana z
dodatkiem imbiru i słodkich rodzynek, jej wyrazisty smak pozwoli
podkreślić delikatny charakter drobiowego mięsa.
Buraczki z chrzanem stanowią idealne połączenie
smakowe z wędlinami, najwspanialszy efekt uzyskamy gdy do przyrządzenia
ćwikły użyjemy świeżo tartego chrzanu, przy tej czynności można co
prawda trochę popłakać, ale nasze łzy na pewno nie pójdą na marne!
Swojska szynka i kiełbasa z dodatkiem pikantnych buraczków, to najlepsza
przekąska na tradycyjnym polskim przyjęciu.
Artykuł pochodzi z serwisu:
http://artelis.pl/artykuly/44083/jaki-dodatek-do-obiadu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz