Współcześnie, gdy życiu codziennemu towarzyszy stres, szybkie
tempo oraz nadmiar obowiązków coraz trudniej jest stosować regularną
profilaktykę zdrowotną. Zapominamy o podstawowych zasadach zdrowego
odżywiania, przez co nasz organizm narażony jest na różnego rodzaju
schorzenia i infekcje.
Istnieje również tendencja do tego, aby po witaminy sięgać dopiero
wówczas, gdy czujemy się osłabieni i chorujemy. Garść tabletek i
suplementów to najczęściej stosowane rozwiązanie, jednak w momencie, gdy
tylko poczujemy się lepiej, wracamy do starych, niezdrowych nawyków.
Sezon jesienny to doskonały moment na to, aby wykorzystać warzywa
i owoce, które dominują na sklepowych półkach i w naszych ogrodach i do
każdego dania dodawać odpowiednią ich porcję, dostarczając w ten sposób
cennych witamin i minerałów.
Zacznijmy już od śniadania, które nie musi być mało wartościowym
posiłkiem złożonym z kanapek z serem i wędliną. Możemy śmiało
poeksperymentować z przeróżnymi kompozycjami. Papryka marynowana to świetny dodatek, lubiany również przez dzieci. Z kolei chrupiące grzanki możemy natrzeć czosnkiem, słynnym ze swoich właściwości przeciwinfekcyjnych.
Do obiadu możemy wykorzystać praktycznie każde warzywo
w różnorodnej formie, w zależności od tego, jaką ilością czasu na jego
przygotowanie dysponujemy. Jeśli się spieszymy, warto wypróbować dania z brokułami, które gotują się bardzo krótko, a są doskonałym dodatkiem do mięs oraz sałatek. Brokuł jest
znany ze swych właściwości antyrakowych i jest bogaty w potas, wapń,
żelazo, fosfor, mangan, magnez, a także witaminy z grupy B, C, K, PP,
jak również zawiera kwas foliowy i pantotenowy.
Dla tych, którzy na przygotowanie popołudniowego posiłku mają nieco więcej czasu, dobrym rozwiązaniem będzie makaron z cukinią,
do którego możemy dodać zarówno mięso mielone, filet z kurczaka, jak i
tuńczyka. Danie posypane parmezanem dodatkowo zaostrzy apetyt.
Dla zwolenników dań pieczonych idealnym rozwiązaniem na zdrowy posiłek będzie cukinia zapiekana, do której możemy samodzielnie przygotować sos czosnkowy . Cukinia
zawiera wiele cennych witamin (B1, B2, C, PP) oraz minerałów w postaci
wapnia i potasu. Jest uznawana za sprzymierzeńca w trakcie odchudzania z
uwagi na niską kaloryczność oraz właściwości odtruwające i
oczyszczające, dlatego warto ją jak najczęściej stosować w kuchni.
Równie ciekawym pomysłem na zdrowy obiad będą potrawy z dyni.
Warzywo to ma doskonały wpływ na nasz organizm, gdyż jest pomocny w
walce z miażdżycą, nadciśnieniem tętniczym, a także wspomaga pracę
nerek, wątroby oraz serca, a przy tym ma niską wartość kaloryczną.
Zgodnie z powiedzeniem „Lepiej zapobiegać niż leczyć”, warto już
teraz zadbać o nasze zdrowie i sięgać po sezonowe warzywa, póki jeszcze
goszczą w naszych ogrodach.
Artykuł pochodzi z serwisu:
http://artelis.pl/artykuly/39698/warzywa-sezonowe-zamiast-medykamentow
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz