Nie tylko patelnie są nieodzownym składnikiem każdej kuchni. Bez
pomidora również nie może obejść się żadna kuchnia. Do kanapek, do
sałatek, na zimno i na ciepło, a także w keczupie, soku czy sosie.
Pomidor pasuje do wszystkiego.
Z botanicznego punktu widzenia jest on owocem, który przywędrował do
nas w XVI wieku dzięki hiszpańskim odkrywcom Ameryki Południowej.
Początkowo hodowano je w ogrodach jako rośliny ozdobne. Wówczas to
wierzono, że są one trujące. Jednak na przestrzeni wieków zyskały swoje
poważanie. Na ich smaku poznano się w XIX wieku i od tamtego czasu na
stałe zagościły na stołach. Włosi nazywają je złotymi jabłkami, a
Francuzi jabłkami miłości.
Pomidory zawdzięczają swoja popularność temu, że doskonale komponują
się z różnymi daniami. Z mięsem, rybą, warzywami, serem czy makaronami.
Doskonale nadają się do tart oraz są niezastąpionym składnikiem włoskiej
pizzy czy hiszpańskiej tortilli. Z pomidorów można ugotować klarowną
zupę czy gęsty bardziej lub mniej słodki krem. Furorę robią tak keczup
jak wszelkie sosy. Ponadto sok pomidorowy pomimo, iż jest małokaloryczny
daje uczucie sytości, a do tego wspaniale gasi pragnienie. Jest
polecany zwłaszcza dla tych, którzy mają problem z kacem. Pomidor
doczekał się nawet piosenki w wykonaniu Kabaretu Starszych Panów.
Pomidor obfituje w wiele cennych składników. Zawiera między innymi
takie witaminy jak: A, te z grupy B, C, PP, K, a także D, E, K. obfituje
także w składniki mineralne, bez których zdrowemu organizmowi ciężko
byłoby funkcjonować . Zjadając pomidora naładujemy się w sód, potas,
fosfor czy fluor. Zawiera również kwas szczawiowy oraz foliowy. Dzięki
niemu jest szczególnie polecany dla kobiet w ciąży. Dzięki zawartym
pektynom oraz nienasyconym kwasom tłuszczowym pomidory doskonale
obniżają zawartość cholesterolu we krwi.
Jeden przeciętny pomidor ma tyle błonnika, co dwie
kromki pełnoziarnistego pieczywa, a zjadając już trzy pomidory
zaopatrzymy nasz organizm w dzienne zapotrzebowanie w witaminę A.
Niedawno odkryto, że w pomidorach znajduje się
związek o nazwie likopen, antyutleniacz zwalczający wolne rodniki
odpowiedzialne za starzenie się skory, choroby serca oraz zmniejsza
ryzyko zachorowania na raka. Zatem skorzystajmy z pory na pomidory i
jedzmy je na potęgę. Pamiętając o tym, że najlepsze są polskie,
gruntowe, które dojrzewają w słońcu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz