Czosnek (Allium L.) jest rośliną z rodziny
amarylkowatych. Najważniejsza jest w nim bulwa. Kryjące się w niej ząbki
wydzielają charakterystyczny zapach, który wielu przyprawia o mdłości. W
stanie dzikim rośnie na półkuli północnej, głównie w strefie
umiarkowanej.
Czosnek znany był już
w starożytnym Rzymie - spożywali go głównie biedacy. Rozcierany był w
moździerzu razem z czerwona papryką, solą i olejem oliwkowym. Otrzymaną
masą smarowano chleb. Od niepamiętnych czasów uprawiano go również w
Chinach i Grecji. Jednak w Grecji nie używany był na co dzień, ze
względu na zapach, który znieważał uczucia bogów. W średniowiecznej
Europie widziano w nim źródło zdrowia. Spożywany był głównie przez
prosty, ubogi lud, który był pozbawiony pełnowartościowego pożywienia, a
tym bardziej fachowej opieki medycznej.
Obecnie czosnek ma zastosowanie głównie w sztuce kulinarnej. Używany jest m.in. do przyprawiania mięs, jarzyn, drobiu, zup i sałatek.
Czosnek
nie zawiera zbyt dużo witamin – w jego składzie znajdują się znikome
ilości kwasu askorbinowego. Dzięki zawartości fitoncydów jest on
wyjątkowo bakteriobójczy. Zawiera także spore ilości soli potasowych
(260 mg/100 g) i fosforu (140 mg/100 g).
Porady kulinarne:
- do zup czosnek dodaje się pod koniec gotowania (najlepiej tłuczony);
-
do sałatki można włożyć na kilka minut skórkę chleba razowego
natartą czosnkiem. Przed podaniem sałatki wyjmujemy skórkę, a w
potrawie zostaje delikatny zapach czosnku;
- czosnek zawiera
olejek lotny z alliiną i enzymem allinazą – po roztarciu zamienia
allinę w allicynę (sulfotlenek dwusiarczku allilu – związek o
bakteriobójczych właściwościach, działający silniej od tetracykliny
czy penicyliny) i kwas pirogronowy;
- czosnek najlepiej przechowywać w chłodnym i suchym miejscu (przed dłuższym przechowywaniem należy go przesuszyć).
Artykuł pochodzi z serwisu:
http://artelis.pl/artykuly/27564/czosnek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz