Ludzie odkryli leczniczą moc ziół już tysiące lat temu.
Najprawdopodobniej pierwsi byli starożytni Egipcjanie, nie mamy jednak
100% pewności czy ludzie jaskiniowi nie posługiwali się już tą naturalną
metodą leczenia.
Niezależnie od tego kto był pierwszy, odkąd odkryto, że w niektórych roślinach jest zawarta substancja lecznicza,
ludzie nieustannie poszerzali swoją wiedzę na temat uzdrawiającej mocy
roślin odkrywając coraz to nowe ich gatunki, które po spożyciu
poprawiały zdrowie lub leczyły określone schorzenia.
Sprawdzanie czy dany gatunek to roślina lecznicza, czy nie, na pewno w
wielu przypadkach kończyło się tragicznie, jeżeli ktoś trafił na
roślinę trującą. Dzięki tym czasami heroicznym wysiłkom mamy obecnie
ogromną wiedzę na temat tego jak zioła wpływają na nasze zdrowie i jakie
zioła stosować przy określonych dolegliwościach. Nie oznacza to jednak,
że wiemy już wszystko. Ciągle odkrywamy nowe właściwości już zbadanych
roślin, lub odkrywamy nowy gatunek, któremu można nadać etykietkę
roślina lecznicza.
Przez większość z nas metoda polegająca na leczeniu dolegliwości za pomocą roślin znana jest jako ziołolecznictwo.
Nie każdy wie, że ta metoda ma także fachową medyczną nazwę i wśród
lekarzy znana jest jako fitoterapia. Ze względu na udowodniony pozytywny
efekt jaki niektóre rośliny wywierają na nasz organizm jest ona
polecana tak samo, a czasami nawet bardziej niż zwykłe metody leczenia.
Podstawową przewagą jaką ma naturalna substancja lecznicza nad środkami
produkowanymi przemysłowo jest bowiem brak negatywnych skutków ubocznych
związanych np. z wpływem zażywania tabletek na żołądek.
Naturalne, zawarte w roślinach substancje mogą nam pomóc kiedy męczy
nas uciążliwy kaszel, jeżeli potrzebujemy poprawić odporność naszego
organizmu i szukamy czegoś na wzmocnienie, a także kiedy z powodu
jakiejś dolegliwości odkrztuszanie jest dla nas problematyczne. Dzięki
ogromnej ilości zgromadzonej wiedzy na temat roślin leczniczych wiemy na
przykład, że anyż ma właściwości wykrztuśne.
Coraz więcej dowiadujemy się też na temat tego jaki wpływ mają na nas zioła, których używamy podczas gotowania. Zioła w kuchni
stosowane są od wieków, no i najprawdopodobniej nasi przodkowie dobrze
wiedzieli, że nie tylko poprawiają one smak potraw, ale także, jak na
przykład majeranek, ułatwiają trawienie. Patrząc na kuchnie krajów
europejskich, łatwo zauważyć, że każdy kraj w swojej kuchni używa przede
wszystkim tych ziół, które naturalnie rosną w danych warunkach
klimatycznych. Włochy na przykład natura obdarowała bazylią i to właśnie
ona jest obecna niemalże w każdej włoskiej potrawie. Bazylia jest
dodawana do sosów, zup, pizzy, sałatek, a nawet do drinków. W Francji to
tymianek jest jednym z najczęściej stosowanych ziół. W kuchniach
arabskich i bliskowschodnich kolendra jest tym samym co u nas zwykła
pietruszka, dodatkiem smakowym do prawie wszystkich dań. Posuwając się
na mapie jeszcze dalej docieramy do Chin i Japonii, gdzie króluje z
kolei imbir. Są też zioła, które występują naturalnie w każdych
warunkach klimatycznych, a zmienia się tylko sposób ich przyrządzania.
Dobrym przykładem jest tutaj mięta, która przez jednych jest
wykorzystywana jako ziołowa herbata, a przez innych jako świetny dodatek
do sałatki.
Artykuł pochodzi z serwisu:
http://artelis.pl/artykuly/15271/jak-ludzie-korzystali-z-leczniczej-mocy-ziol
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz