poniedziałek, 11 czerwca 2012

Makaron ze szpinakiem, pieczarkami i tuńczykiem.

Jest to bardzo prosta potrawa w przygotowaniu, nie powinno wam to sprawić większych problemów. Potrawa jest naprawdę smaczna. Podając tą potrawę nie mieszajcie składników przed podaniem na stół, większe wrażenie robi potrawa nie wymieszana.


Składniki tu podane są na 2 porcje.
Składniki:
- pół paczki makaronu rurek
 - 1 paczka mrożonego szpinaku
 - 250 gramów pieczarek 
- puszka tuńczyka w oleju 
- 150 gramów sera żółtego
 - pół kostki sera topionego
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy Vegeta, maga, pieprz, sól
- 1 pomidor do dekoracji talerza
Sposób przygotowania:
Nastawiamy garnek z wodą, po zagotowaniu wody dodajemy makaron i 2 łyżki oleju po to by makaron nam się nie skleił. Między czasie gdy makaron się gotuje przygotujemy resztę składników. Na rozgrzana patelnie dodajemy odrobinę oleju, siekamy 2 ząbki czosnku i lekko podsmażamy następnie dodajemy mrożony szpinak. Gdy szpinak nam się rozpuści i odparuje z niego woda dodajemy pół serka topionego, mieszamy aż będzie jednolita konsystencja, na koniec dodajemy odrobinę Vegety i magi do smaku. Z tuńczyka odlewamy olej po to by nasza potrawa nie była zbyt oleista. Obmyte pieczarki kroimy w talarki, wsypujemy do naczynia z nie wielką ilością oleju, podsmażamy, dodajemy sól i pieprz. Na obrzeżach płytkiego talerza obiadowego układamy talarki pomidora, mogą być też ćwiartki. Nakładamy makaron w środek, dodajemy szpinak, pieczarki, tuńczyka i na koniec ścieramy żółty ser na tarce bez pośrednio nad potrawą. Jeśli ktoś lubi rozlany ser, można danie podgrzać w mikrofalówce lub na 2 minuty włożyć do rozgrzanego piekarnika tak aby ser żółty roztopił się.
Gotową potrawę podajemy na stół. 



Artykuł pochodzi z serwisu:
http://artelis.pl/artykuly/40199/makaron-ze-szpinakiem-pieczarkami-i-tunczykiem



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz