Jest to bardzo prosta potrawa w przygotowaniu, nie powinno wam
to sprawić większych problemów. Potrawa jest naprawdę smaczna. Podając
tą potrawę nie mieszajcie składników przed podaniem na stół, większe
wrażenie robi potrawa nie wymieszana.
Składniki tu podane są na 2 porcje.
Składniki:
- pół paczki makaronu rurek
- 1 paczka mrożonego szpinaku
- 250 gramów pieczarek
- puszka tuńczyka w oleju
- 150 gramów sera żółtego
- pół kostki sera topionego
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy Vegeta, maga, pieprz, sól
- 1 pomidor do dekoracji talerza
Sposób przygotowania:
Nastawiamy garnek z wodą, po zagotowaniu wody dodajemy makaron i 2
łyżki oleju po to by makaron nam się nie skleił. Między czasie gdy
makaron się gotuje przygotujemy resztę składników. Na rozgrzana patelnie
dodajemy odrobinę oleju, siekamy 2 ząbki czosnku i lekko podsmażamy
następnie dodajemy mrożony szpinak. Gdy szpinak nam się rozpuści i
odparuje z niego woda dodajemy pół serka topionego, mieszamy aż będzie
jednolita konsystencja, na koniec dodajemy odrobinę Vegety i magi do
smaku. Z tuńczyka odlewamy olej po to by nasza potrawa nie była zbyt
oleista. Obmyte pieczarki kroimy w talarki, wsypujemy do naczynia z nie
wielką ilością oleju, podsmażamy, dodajemy sól i pieprz. Na obrzeżach
płytkiego talerza obiadowego układamy talarki pomidora, mogą być też
ćwiartki. Nakładamy makaron w środek, dodajemy szpinak, pieczarki,
tuńczyka i na koniec ścieramy żółty ser na tarce bez pośrednio nad
potrawą. Jeśli ktoś lubi rozlany ser, można danie podgrzać w
mikrofalówce lub na 2 minuty włożyć do rozgrzanego piekarnika tak aby
ser żółty roztopił się.
Gotową potrawę podajemy na stół.
Artykuł pochodzi z serwisu:
http://artelis.pl/artykuly/40199/makaron-ze-szpinakiem-pieczarkami-i-tunczykiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz