Sałatki stają się coraz modniejsze, a więc coraz
częściej i w wielu odmianach pojawiają się na naszych stołach. Polska
kuchnia nigdy specjalnie w sałatkach nie gustowała, najpopularniejsza
była sałatka warzywna.
Sałatka - to warzywne danie podawane na zimno.
Dzięki różnorodności składników mogą być samodzielnym daniem jak i
dodatkiem do dań gorących. Przygotowujemy je z warzyw gotowanych i
surowych. Podstawą sałatki może być jedno warzywo z przyprawami i
wysmakowanym sosem lub kilka warzyw. Nowoczesnym pomysłem jest łączenie
poszczególnych warzyw z owocami. Poza warzywami i owocami w skład
sałatek mogą wchodzić także gotowane lub pieczone mięsa, wędzone ryby,
jajka na twardo, sery, wędliny, kasze, ryż i makarony. Tak więc liczba
wariantów wydaje się nieograniczona, a pomysłów tyle, na ile pozwala nam
fantazja.
Sałatki są też znakomitym daniem do zagospodarowania resztek z wczorajszego obiadu, o czym nikt nie musi wiedzieć.
Składniki na 1 salaterkę:
- 10 - 15 równych niedużej wielkości ziemniaków
- 2 - 3 średnie cebule
- 4 - 5 średnich ogórków konserwowych
- 5 łyżek stołowych zalewy z ogórków
- sól, pieprz, trochę kopru zielonego do smaku
- 1 duży majonez, a nawet i też mały
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, pokroić w cienkie plasterki i
koniecznie zalać zalewą z ogórków konserwowych. Jeżeli jest za mało
kwaśne dodać małą łyżeczkę octu. Potem dodać ogórki pokrojone w
półksiężyce. Cebulę pokroić w kostkę i sparzyć gorącą woda. Przyprawić
dodać majonez i wszystko wymieszać.
Bardzo dobra jako osobna przekąska na imprezę urodzinową lub na dodatek do grilla.
Artykuł pochodzi z serwisu:
http://artelis.pl/artykuly/44394/salatka-niemiecka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz