wtorek, 12 czerwca 2012

Sałatka niemiecka

Sałatki stają się coraz modniejsze, a więc coraz częściej i w wielu odmianach pojawiają się na naszych stołach. Polska kuchnia nigdy specjalnie w sałatkach nie gustowała, najpopularniejsza była sałatka warzywna.

Sałatka  -  to warzywne danie podawane na zimno. Dzięki różnorodności składników mogą być samodzielnym daniem jak i dodatkiem do dań gorących. Przygotowujemy je z warzyw gotowanych i surowych. Podstawą sałatki może być jedno warzywo z przyprawami i wysmakowanym sosem lub kilka warzyw. Nowoczesnym pomysłem jest łączenie poszczególnych warzyw z owocami. Poza warzywami i owocami w skład sałatek mogą wchodzić także gotowane lub pieczone mięsa, wędzone ryby, jajka na twardo, sery, wędliny, kasze, ryż i makarony. Tak więc liczba wariantów wydaje się nieograniczona, a pomysłów tyle, na ile pozwala nam fantazja.
Sałatki są też znakomitym daniem do zagospodarowania resztek z wczorajszego obiadu, o czym nikt nie musi wiedzieć.

Składniki na 1 salaterkę:
- 10 - 15 równych niedużej wielkości ziemniaków
- 2 - 3 średnie cebule
- 4 - 5 średnich ogórków konserwowych
- 5 łyżek stołowych zalewy z ogórków
- sól, pieprz, trochę kopru zielonego do smaku
- 1 duży majonez, a nawet i też mały

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, pokroić w cienkie plasterki i koniecznie zalać zalewą z ogórków konserwowych. Jeżeli jest za mało kwaśne dodać małą łyżeczkę octu. Potem dodać ogórki pokrojone w półksiężyce. Cebulę pokroić w kostkę i sparzyć gorącą woda. Przyprawić dodać majonez i wszystko wymieszać.

Bardzo dobra jako osobna przekąska na imprezę urodzinową lub na dodatek do grilla.

 Artykuł pochodzi z serwisu:
http://artelis.pl/artykuly/44394/salatka-niemiecka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz